Csak, ha megengedheted…

  • 0

Csak, ha megengedheted…

Category : Egyéb

Régóta készülök egy bejegyzéssel, amit vitaindítónak is szánok, de a karácsonyi sürgés-forgásban elmaradt.

Amiről írni szeretnék az: a borravaló, a tip.

Ez az az összeg, amit akkor adunk, ha valamilyen szolgáltatással meg vagyunk elégedve. Fontos, hogy mi adjuk, nem lehet kérni és általában utólag adjuk, azaz nem előre.

Na, mi is a helyzet a borravalóval? Egyrészt saját tapasztalatból beszélek, másrészt kollégák, haverok tapasztalatából merítek.

A kollégák és haverok jórészt olyan helyen dolgoznak, ahol van pénz dögivel. Több milliárd forint értékű villák, házak, lakások, Rolls Royce, Aston Martin, Ferrarik a garázsban, high life-high society. Nem celebritások, de bőven gazdag emberek. 4 millió dolláros bélyeggyűjtemény, 20 milliós festmény gyűjtemény, 6-7 fürdőszoba a lakásban, magán jet, több lakás/ház a világ több pontján.

Amit mondani szeretnék és ami elkeserít bárhol, ha látom: csak akkor adj borravalót, ha valóban megengedheted. Elsősorban nem anyagilag beszélek, hiszen ezek az emberek magasan megengedhetik maguknak. Lelkiekről beszélek.

Ha nem fáj neked a borravaló.  Ha megengedhet magadnak.

Ha fáj, akkor inkább ne adjál, de ne égesd le magad piti összeggel, mert az méltatlan a pozíciódhoz. Az ilyet hagyjuk meg az újgazdag s..fejeknek.

Sok minden más mellett az is különbözteti meg a valóban milliomost a pozőr újgazdagtól, hogy megengedheti magának, hogy gáláns borravalót adjon. Nem arról beszélek, hogy szórjuk a pénzt. Ha valóban meg voltunk elégedve, akkor azonban illik tudni, hogy mekkora a megfelelő borravaló mértéke. Persze az is más, hogy egy parking valet-nek adjuk egyszeri alkalommal, vagy egy concierge-nek az éves munkájáért.

Megosztom veletek a legjobb példát: a cruise crew. 

A legjobb, amit láttam és Te is tehetsz, példával illusztrálva.

A vendég először találkozik a hajópincérrel és odainti magához.

” Jó napot! John Smith vagyok Hogy hívják, fiam?

” Örvendek uram, Peter vagyok.”

” Én is örvendek. Ez itt a Családom Peter (rájuk mutat). Szeretném, ha gondjukat viselnéd az út végéig” – ezzel a mondattal együtt már adja is a megfelelő tippet Peternek (lehetőleg mellényzsebbe).

Az esetek 95%-ban hem lesz gond az ellátással elhihetitek.:-D

Próbáljunk a fentiek szellemében eljárni mi is az élet különböző területein. Ha valóban megengedhetjük magunknak.

 

 


Leave a Reply

bitcoin elfogadóhelyek
amerikai gyógyszerek
idealer

Legutóbbi hozzászólások