Mi is a sanghaji aranytőzsde (Shanghai Gold Exchange) ?

  • 0

Mi is a sanghaji aranytőzsde (Shanghai Gold Exchange) ?

Category : Egyéb

A tegnapi bejegyzés kapcsán, illetve, hogy az ezüst átlépte a 17 dollár/unciás árfolyamot, felmerülhet kérdésként, hogy mi is a Shanghai Gold Exchange (SGE), ami április 19-én indult el?

Nos, a Shanghai Gold Exchange (SGE), vagy  sanghaji aranytőzsde nem más mint egy a jüanban denominált aranykereskedés, alternatívája  a londoni, dollár-elszámolású kereskedésnek.

Kína 2013 óta már a legnagyobb aranyfogyasztó, egyúttal a második legnagyobb termelője is a sárga nemesfémnek. A hivatalos aranyárakat jelenleg Londonban (London Gold Fix) állapítják meg, ám, e mechanizmust manipuláció gyanújával már egy ideje vizsgálják a hatóságok, sőt a Deutsche Bank nemrég be is ismerte a manipuláció tényét.

A fentiek  miatt mutatkozott igény egy új rendszerre, ahol az árak rögzítésébe a mostaninál több szereplőnek van beleszólása. Úgy néz ki, hogy az új rendszerben az árak gramm alapúak lesznek, nem az unciát veszik alapul, magyarul grammra is lehet vásárolni fizikai valóságában létező aranyat.

Tehát, amikor aranyat vesznek vagy adnak el [a Shanghai Gold Exchange-en] az ember fizikailag megkapja az aranyat.

Londonban nem ez a helyzet. Londonban az árat két tényező határozza meg:

1.) a New York-i „határidős” piac, ahol az emberek határidős arany papírokat vesznek. Ez az arany a vásárlás pillanatában vagy létezik fizikailag vagy nem, de a befektetők hajlandóak ma megvenni, annak reményében, hogy valamikor a jövőben átvehetik. 2.) A másik tényező a bankárok egy kis csoportja, akik meghatározzák az arany árfolyamát.

Az iDealer Team a maga részéről üdvözli az új rendszert!

 


Leave a Reply

App Store Charts


Google Chrome
Google
Google Chrome
Get

Threads, an Instagram app
Instagram, Inc.
Threads, an Instagram app
Get

WhatsApp Messenger
WhatsApp Inc.
WhatsApp Messenger
Get



Simple #MakeItEasy
OTP Mobil Kft.
Simple #MakeItEasy
Get

Packeta
Zásilkovna s.r.o
Packeta
Get


Revolut - Mobile Finance

bitcoin elfogadóhelyek
amerikai gyógyszerek
idealer

Legutóbbi hozzászólások