401(k)

Link: http://www.youtube.com/watch?v=LW9HWg7eAzc&feature=related

Hozzám is eljutott az otthoni magánnyugdíj vita.

Errõl is (mirõl nem?:-) meg van már régóta a saját véleményem, ami az alábbiakban következik.

1971-ben Nixon és kis csapata - a Kongresszus (Alsóház és Szenátus) jóváhagyása nélkül - leválasztotta a dollárt az aranyalapról. Ezzel a lépéssel azt kívánták megakadályozni, hogy az eladósodott Egyesült Államok zöldhasúit aranyra váltó egyéb országok, kifoszthassák az U.S.A. aranytartalékát.

Szintén ezzel a lépéssel szûnt meg a fedezete a forgalomban lévõ pénznek. Azóta gyakorlatilag egy ígérvényt fogadunk el a pénzforgalomban, fedezet nélkül.

1974-ben a Kongresszus elfogadta az ERISA törvényt (munkavállalói nyugdíjjárulék biztosítási törvény), amely a 401(k) típusú nyugdíjalapok megszületéséhez vezetett.

A munkavállalókat arra kényszerítették, hogy a pénzüket részvényekbe és kölcsönös befektetési alapokba tegyék, azaz állítsanak fel egy nyugdíjtervet. A Wall Street megszerezte az ellenõrzést az állampolgárok nyudíjas évekre félretett pénze felett!

Ezzel ugye csak az a gond, hogy az alapok díjai magasak, a hozamok kicsik és az ellenõrzés a nyugdíjpénzek felett átkerült a Wall Street-hez.

Gondolom sokan buktak a nyugdíjpénztári hozamokon otthon a válság kezdetén és most, hogy megkapják a reál hozamokat, sokan fogják látni, hogy mennyire fika hozamokat produkáltak az alapok.

A pénznek otthon sincsen fedezete, a díjak otthon is magasak, aki pénzzel bánik könnyen elcsábul, innentõl kezdve - ha nem lehet hamarabb a léhez jutni - annyira mindegy, hogy ki lopja el (ti: magyar állam vagy az alapkezelõk).

Tényleg azt hittétek, hogy lesz valaha ebbõl nyugdíjjatok? Ford Fairlane-nel szólva: Ti azt hiszitek, hogy ez valódi élet? Hehe!

ps: a magyar Ford szöveg a linken.

ps2: g@ci sok demokrata, meg aggódó lett hirtelen otthon, ezt ti is észrevettétek? Eddig ezek, hol a retekben voltak?

Trackback address for this post

Trackback URL (right click and copy shortcut/link location)

2 comments

Comment from: okosabb [Visitor]
okosabb

a pénzt nem az állam csinálja hanem a gazdaság. államtól pénzt várni nyugdíjas korodban baromság. egyébként meg minek ide politika.

2011. Jan. 27. @ 20:56
Comment from: admin [Member]  

@okosabb: “államtól pénzt várni nyugdíjas korodban baromság” -ezt azért nem mindenki tudja…

2011. Jan. 28. @ 08:00