A dollár, mint tartalékvaluta.

Szorosan az elõzõ posthoz - azaz ahhoz, hogy jelenleg sehol sincsen fedezete a pénznek - tartozik a dollárnak, mint tartalékvalutának a szerepe.

Mindenki tudja, hogy 1944-ben a II. vh. idején New Hampshire államban Bretton Woods-ban hozták létre lényegében az IMF-et és a WB-t. Ami ennél fontosabb, hogy ekkor állapodtak meg a dollár, mint a világ tartalékvalutája szerepérõl.

Ettõl kezdve világszerte a kereskedelmi elszámolásokat dollárban "kellett" vezetni.

Az, hogy az U.S.A. pénze lett a világ tartalékvalutája, mérhetetlen gazdagságot hozott az országnak, hiszen dollárban fizethetett és vásárolhatott egyszerre. Ez egyébként minden államnak meghozta volna a gazdagságot, mert elképesztõen elõnyos konstrukció:-)

Az egész rendszernek sajnos azonban az a veszélye, hogy ha a dollár túl sokat veszít az elfogadottságából, mert ész nélkül küldik ki a bankok a fedezet nélküli állami lóvét, amit ingyé teremt meg nekik az állam FED, akkor egész egyszerûen elveszíti még ez az igérvény is a hitelét.

Percekre vagyunk már attól, hogy olyan államok vezetésével, mint Kína és Oroszország a dollárt leváltsák a tartalékvaluta szereprõl. Ha ez megtörténik, ennek az országnak vége!

Trackback address for this post

Trackback URL (right click and copy shortcut/link location)

No feedback yet