Az 50 dolláros ezüst árfolyam hatása.

Történelmi magasságban az ezüst unciánkénti árfolyama és az is lehet, hogy ez nem csak afféle mondás, hanem tényleges történelem formáló tényezõ!

Egy uncia cca. 31 gramm. Az unciánkénti 50 dolláros határ, egy, a dokumentált modern kori történelem során soha át nem lépett Rubicon.

Ahogy Caesar átlépi a Rubicont, és ezzel kirobbantja a polgárháborút, úgy félnek egyes közgazdászok attól, hogy az ezüst 50 dolláros árfolyamhatárának átlépése hozza el manufakturált valóságunk, azaz az önhittség mátrixának leomlását!

Merthogy a hírekkel ellentétben nem fenntartható (a fejlõdés se!), akárhogy mondják is.

Ami az arany és ezüst árfolyamának egymáshoz viszonyított arányát illeti, az mindig is fontos indikátor volt arra nézve, hogy alul vagy felül értékelt-e az egyik nemesfém a másikhoz képest. Az alulértékelt fém ugyanis a jövõben várhatóan erõsebben fog emelkedni a másikhoz viszonyítva, hogy behozza a relatív lemaradását.

A kérdés mindenkoron: Hány uncia ezüstöt kell letenni az asztalra egy uncia arany megvásárlásához?

Most, a post írásakor ez az arány a 32,8-as értéknél van.

(Az ezüst gyártási célú felhasználása 12,8 %-al növekedett, ezen belül az ezüst különbözõ célú ipari felhasználása 20,7 %-al.)

Az arany és az ezüst értéke sokat és sokszor változott, kezdve az 1:7 aránytól 1:16-os arányig egészen a 20. század 40-es éveinek 1:100-as relatív arányáig.

A 70-es években a texasi Hunt fivérek gigantikus méretû ezüstspekulációjának köszönhetõen jött az ezüstár-robbanás, amelynek során 1980-ra, 5 dollárról majdnem 50 dollárra, azaz szinte tízszeres értékre emelkedett a nemesfém ára, ugyanis a dollár-milliárdos Nelson és William Hunt a 70-es évek közepétõl kezdték felvásárolni a világ ezüstkészletét azzal a céllal, hogy beszûkítsék a kínálatot és ezzel felhajtsák az árakat. A 90-es évek közepére már visszatértek a fél évszázaddal korábbi viszonyok és ismét 100 uncia ezüstöt kellett adni egy uncia aranyért.

Az 1968-ig visszanyúló historikus árfolyam-adatokból egy a jelenkorunkra jellemzõ átlagos arányszám képezhetõ, amely cca. 50-53,5-nél található.

Jelenleg az U.S.A.-ban a Social Security-re, Medicare-re és Medicaid-re kifizetett pénzek iszonyatos összegeket tesznek ki, hogy mást ne mondjak a nemzeti összbevétel 18.3%-a megy el ezekre!!! A bérek ellenben 1929 óta nem voltak ilyen alacsonyan, mint most!!!

Ha hozzávesszük, hogy az ún. Baby Boomers generáció - tehát az a cca. 77 millió ember, aki 1946 és 1964 között született - is szeretne nyugdíjas lenni, elképzelhetjük, hogy mennyire fogja ez tönkre vágni az amúgy is döglõdõ government aid systemet!!!

A kérdés tehát valóban az, hogy az 50 dolláros ezüst árfolyam felett bukik-e az inflációval együtt a dollár és a bankrendszer, avagy ezt csak a BRIC nemzetek és Soros György szeretnék?

Trackback address for this post

Trackback URL (right click and copy shortcut/link location)

No feedback yet