Jogszabály=ajánlott olvasmány?!

Magyarországon legalábbis úgy tûnik, ha a polgári peres bíráskodást nézzük. Szerzõnk nem kevesebbet állít (s, adott esetben tudna bizonyítani is), minthogy se szeri, se száma a T. polgári ügyszak jogsértéseinek, következetlenségeinek, tudatos belesz@rásának.

Mivel magyarázható másképp, hogy az egyébként Polgári Perrendtartásban rögzített határidõket, csak kifelé a T. (Ügy)felek felé teszik kötelezõvé, és hivatkoznak rá unos-untalan, mint a jog, jogos érdek, vagy igény (állam elõtti) érvényesíthetõségének idõmúlás következtében történõ megszûnésére, újrabeadási, etc. kötelezettségére, de befelé ( ti: bírósági berkeken belül) ugyanazokat a határidõket, csak, mint "ajánlásokat" tartanak nyilván, amit aztán vagy betart a T. Magyar Bíróság, vagy nem és akkor kisnyúl (vidéken: kakukk).

8 nap, 15 nap, 20 nap, etc., etc. - sorjáznak szépen a Polgári Perrendtartásban a belsõ ügyintézési, etc. határidõk, de minek, ha azokat következmény nélkül lépik át újra és újra.

"Nincs kedvem hozzányúlni", "Elfekvõben van" "Bonyolult" - ezek csak a legyakoribb kifogások, miközben egyértelmû/egyszerû megítélésû ügyeket, amiket szakmányban kéne kifele pörgetni, félévekig, évekig "lebegtetnek" bent.

Nem elvitatva az ún. bírói alakító jogot (bár, akkor minek vannak az írott normák?), magyarázná már meg valaki, hogy miért nem tud dönteni a T. Bíróság (lassan már csak tb, a tb. mintájára, ami annyit is ér!), egy egyszerû, eljárásba bekapcsolódási ügyben mondjuk másfél éve?

Vagy: milyen nemû nehézség fogalmazódik meg, egy egyszerû ügy ítéletének leírásakor és postázásakor, hogy 4 hónapot vesz igénybe a tárgyalás megtartásától?

Vagy: 20 napos döntési határidõ, hogyan léphetõ túl lassan 6 hónappal a Kúrián (korábbi LB.)?

Ki õrzi az õrzõket? Nem vagytok Istenek T. Magyar Bírák, sem érinthetetlenek! Azért a fizuért, alap és egyszerû/egyértelmû ügyekben már illik igyekezni megdolgozni!!! Nem a politikai, etc., egyéb kényes ügyekrõl szólamlunk fel, de ne okozatok már olyan károkat a T. Köcsög Magyar polgároknak, ami simán elkerülhetõ lenne. Mondjuk a határidõk betartásával.

Vegyétek már észre, hogy azért, mert a jogi szakma "el van nõiesedve", " a bírák mulyák vagy döntésképtelenek" vagy csak "belesz@rósak" még nem kell esetenként eltérõ döntéseket hoznia ugyanazon bíróság ugyanazon bírájának költségviselési tucatügyekben!

A Magyar Köztársaság bírái vagytok, nem a megyei elnököké, vagy a volt O.I.T.-é. A nemzetet szolgáljátok. Viccen kívül. Magas fizetésért.

Mert, hogyan mondják meg az orvosoknak otthon, hogy õk most éppen nem kapnak béremelést, mert...ellenben a bírák, ügyészek jól keresnek, mert...

Egy szerencsétek van, de lehet ez is pünkösdi királyság: talán (!) még kevesebb köztetek a korrupció, mint az egészségügyben. Talán!

Legalábbis reméljük!

ps: mert azt is lehetne ám csinálni, hogy külön eljárásban, (külön bíróság elõtt?) beperelni a bíróságokat, melynek vezetõje a mulasztó bírónak 1, 5 percet adna, egy 1, 5 éve elfekvõ egyszerû! ügy elfektetésének magyarázatára, s, ha nem megy, akkor au revoir T. Bíró barátom! A bíróság kifizeti egyszer-kétszer a kártérítést, a bírák meg sokkal jobban összekapják magukat! (Ja, és ezt nem a jelen jogi rendszer keretei közötti közig. eljárásban okozott, etc. keretei között, hanem külön utas módon!!!)

ps2: mint mindig is mindenhol: tisztelet az üdítõ kivételeknek!

Trackback address for this post

Trackback URL (right click and copy shortcut/link location)

No feedback yet