Még két szó a Bitcoinról.

Link: http://blog.jabjab.hu/technologia-es-internet/az-intelligens-szerzodes.html#comment-44

Az alábbiakban repostolunk, azaz idegen tollakkal ékeskedünk, mert nagyon tetszett a post, és a mi véleményünket is abszolút tükrözi.

Fentebb, a linken az eredeti forrásmegjelölés.

" Az intelligens szerzõdés.

Aki ismer, tudja hogy nem csak a technológiát szeretem és követem (már amenyire lehet), hanem érdekel és lenyûgöz az ami körülöttünk zajlik, ahogyan változik a világ a technológia hatására.

Azt hiszem egy olyan világnak lehetünk részesei, amit 100 év múlva majd a “hõskornak”, vagy a “forradalmi változások idõszakának” fognak hívni. Itt vagyunk a közepén, csak észre kell venni.

Számomra ez fõként azt jelenti, hogy rengeteg, eddig csak fizikális valójában létezõ dolog hirtelen digitálissá (is) vált. Hogy mire is gondolok? Sorolom:

- A postán feladott levelek helyett inkább e-mail-t küldünk. Gyorsabb, hatékonyabb, de ismeritek.
- A fizikai boltok helyett sokszor (és egyre többször) vásárolok online. És fizetek kártyával, PayPal-lal, vagyis a valódi pénz (érme, papírpénz) elõ sem kerül.
- Egyre többször már el sem indulok egy tárgyalásra, szépen összehozunk egy online videokonferenciát, és azon keresztül beszéljük át a dolgokat.
- És ugye az amit már észre sem veszünk: nem nagy papír telefonkönyvbõl választunk vízvezetékszerelõt, hanem online keresünk.
- Én személy szerint kiváltottam az újságolvasást is, kapom még papíron is a MacWorld-öt, de már csak a tabletemen olvasom.
- A csekkek egy része már nem papíron, hanem online érkezik, és átutalom, nem megyek postára.

Persze rengeteg egyéb digitális dolog is átszövi az életünket, mégis, valahogyan fura módon benne maradt egy csomó ami nem az. A hivatalok papírokon keresztül kommunikálnak, a bankban papírra írnak sokodalas szerzõdéseket, azokat lemásolják, majd lefûzik (soha senki nem fogja elõvenni, fõleg mert digitálisan is létezik minden). A számlát elõállítom digitaális formában, majd nyomtatom, borítékba rakom, csak hogy a posta elvihesse, majd amikor a másik oldalon beérkezik, szépen scannelik és digitálisan archiválják… A boltban papírra nyomtatják a számlát, a futárnak digitálisan írok alá, de mégis ott egy önátírós papír ami x példányos.

Ami engem illet, én próbálok digitálisban gondolkodni. Amikor foglalok egy szállást, akkor pdf-be nyomtatok, és felteszem az iPad-re, ugyanígy, az utasbiztosítás másolata, vagy éppen az autóm kgfb kötvénye is ott van, nem papíron.

Ami viszont mostanában nagyon megfogott, az a digitális pénz koncepciója, és az abból származó dolgok. A bitcoin-ra lehet sok rosszat mondani, szidni a hullámzó árfolyamát, de mégis, a koncepció alkalmas arra, hogy a banki piacot is hirtelen megnyissa, és globálissá tegye. Az intenet lehetõséget ad arra, hogy ne csak a közeli boltban, városban, megyében vásároljak valamit hanem – ha kedvem tartja, vagy csak ott elérhetõ – akkor éppen mondjuk Új-Zealand-ról vegyem meg a zöldkagyló kapszulámat (onnan szoktam venni). De a banki piacok lokálisak. Nekem nem fog hitelt adni egy kínai bank, nem tudok számlavezetést kérni egy dán banktól (mert ott mondjuk olcsóbb), de a valuták és országok korlátai miatt (és a magas váltási árfolyamok miatt), be vagyok zárva egy piacra, ahol ezek után ki vagyok kvázi szolgáltatva a helyi viszonyoknak, kamatszinteknek, szolgáltatási áraknak és színvonalaknak. A digitális pénz azonban kiszakíthat ebbõl, hirtelen analóg helyzet alakulhat ki mint az online vásárlásnál az internet adta lehetõségekkel.

De a digitális pénz csak egy kezdet (BTW, aki nem érti a koncepciót, annak olvasásra ajánlom: Public key criptography, Bitcoin protocol). A koncepció az élet sok más területén is alkalmazható lenne. Az intelligens szerzõdés például az egyik. Ezt pont az az ember írja le (Nick Szabo) akirõl mostanában azt sejtik, hogy õ Satoshi Nakamoto aki a Bitcoint-t megalkotta.

Az Intelligens szerzõdés lényege, hogy bizonyos események bekövetkezte esetén a szerzõdésben megszabott cselekmények megtörténnek automatikusan. Mint az If This Than That (iftt), csak itt véresen komoly dolgokra. Mondjuk ha valaki nem fizeti az autója lízing részleteit, akkor a rendszer élesíti az autó jeladóját, valamint a lízingcég tulajdonában levõ kulcsot is aktívvá teszi. Vagyis ha akarják, egyszerûen elvihetik a gépet. Vagy mondjuk amikor egy áru behajózva átadásra kerül a fuvarozónak a kikötõben, akkor a vevõ elengedi a pénz kifizetését az eladó felé (automatikusan). Vagy tegyük fel, hogy egy fotós eladja egy fotóját egy újságnak, de titkosított formában küldi a képet. Amikor a kért összeg befutott a számlájára, a vevõ kap egy kulcssot a fotó kibontásához. Most – szerintem még csak karcoljuk a felszínét a lehetõségeknek, ezernyi okos dolgot lehetne erre is felépíteni, automatizálni. És igen, tudom, ehhez kell infrastruktúra, olyan háttér amikor minden fél közösen és egyszerre megbízik a harmadik félben ahol futnak ezek az események, stb. De akkor is.

Régi, (és eléggé buggyant) ötletem, hogy az adóhatóság (vagy egy mindenki által hitelesnek elfogadott harmadik fél) kezébe kéne adni a számlák kiállítását. Készüljön minden számla CSAK elektronikus formában, ha egy rendszerben megvan minden számlamozgás, valamint összeköthetõ lenne azok kifizetésének igazolása is (mondjuk ha kfizetve, akkor kipipálom kézel, de ez lehet automata is, a banki rendszerekkel kommunikáló modullal), akkor megoldható lenne a körbetartozások lenullázása is egy mozdulattal (akár naponta többször is). Az Áfa kiszámolása sem hárulna a könyvelõkre, a rendszer automatán köphetné mindenkinek. Sõt, a tranzakciók egyes részeit automatán le is tudhatná a rendszer a tartozások és kinnlevõségek összevezetésével. (Na, ezt kifejtem: Ha mondjuk be kell fizetnem 100 egység Áfát a NAV-nak, de közben valaki nekem tartozik mondjuk 150 egységgel, de õ éppen visszaigényel a NAV-tól Áfát, akkor körbetartozunk. Én a NAV felé, a NAV õfelé, õ pedig felém. Vagyis egy egyszerû mûvelettel lenullázhatnánk azt a 100-ast. Az én 100-amat befizetettnek könyvelik, õ már csak 50-nel tartozik nekem, és a neki visszafizetendõ Áfa is csökkent egy 100-assal. Egy számítógép nem csak egy háromszereplõs kört tudna végigdarálni, hanem alkalmas lenne bonyolult és szövevényes hálókat is kibohozni) Mindenki boldog, csak az adócsalók nem. De õk egyébként sem a gazdaságot mûködtetik, hanem a gazdaságot csapolják. Egy ilyen rendszerben a behajtás is gyorsabb lehetne, a kinnlevõségeket nem kéne tartozásokkal ellensúlyozni, és így fenntartania egy kis cégnek a fizetõképességét, a NAV-nak sem kéne óriási létszámmal trollkodnia az embereken és a cégeken (és büntetni õket olyanokért mint az online pénztárgép hiánya vagy a késõn befizetett adó). A felgyorsuló gazdaság talán még az adószintet is csökkenthetné.

És ez még mindig csak EGY dolog azon dolgok tengerébõl, ahol a digiális világunk változtathat az életünkön. "

Trackback address for this post

Trackback URL (right click and copy shortcut/link location)

No feedback yet