Miért jeles dátum november 25-e?

1953. november 25-én tartották azt a legendás labdarúgó-mérkõzést, amelyet a magyar futballválogatott vívott az angol labdarúgócsapattal, és amelyen a magyarok legyõzték a 90 éve veretlen Angliát 6:3-ra!!!

" Olyan erõnlétet láttunk a magyaroknál, amilyet nálunk sohasem követelnek meg...A tragédia az volt, hogy az angol csapat meg tudott volna verni bármely más csapatot a világon - csak a magyart nem...Ez a mérkõzés történelmi fordulatot jelent a labdarúgásban.”

– Angol sajtóvélemény

„ ...a magyaroktól nem volt szégyen kikapni. Megvallom el sem tudtam képzelni azt, hogy ilyen jó lehessen a magyar együttes...”

– Billy Wright, az angol csapat kapitánya

Sajnos a magyar játékosok nem engedték megmutatni a mieinknek, hogy tulajdonképpen mit is tudnak. Tanulságos volt számunkra a mérkõzés és nem szégyenlünk tanulni a tanítványoktól. A magyarok új elemeket vittek a labdarúgásba és ezzel jelentõsen elõbbre vitték a sportág fejlõdését. ”

– Sir Stanley Rous, az Angol Labdarúgó Szövetség vezetõje

Olyan élmény volt ez a mérkõzés, amilyenben nagyon ritkán lehet része egy sportembernek. Már az olimpiai selejtezõk során megjósoltam, hogy a magyarok nyerik az olimpiai bajnokságot. Megmondtam, hogy legyõzik Londonban az angolokat és azt is kijelentettem, hogy meg fogják nyerni a világbajnokságot is. Három jóslatom közül kettõ már beteljesedett.

– Vittorio Pozzo, az olaszok egykori szövetségi kapitánya

Nem olyan köztudott, hogy az angol válogatott fél évvel késõbb revánsot szeretett volna venni, és visszavágót szerveztek Budapesten.

Az eredmény? 7:1 Magyarország javára!!!

„Az angolok egy hétre jöttek és 7-1-re mentek!” Muhaha!!!!:-D

Azóta is erre a napra emlékszünk jó kedvvel ma!

Trackback address for this post

Trackback URL (right click and copy shortcut/link location)

No feedback yet